آخرین اخبار :
کد خبر : 50107 یکشنبه 31 فروردين 1404 سیاست

پایانی بر یک انتظار

محمدعلی نوبخت باید هشیارانه عمل کند و در پیشبرد گفتمان دولت وفاق ،چینش و گزینش مدیران با رعایت اصل تفکیک قوا در زمین دولت بازی کند نه در فضایی که دیگران نزدیک شده به او،گام بردارد !!

پایانی بر یک انتظار

محمدعلی نوبخت باید هشیارانه عمل کند و در پیشبرد گفتمان دولت وفاق ،چینش و گزینش مدیران با رعایت اصل تفکیک قوا  در زمین دولت بازی کند نه در فضایی که دیگران نزدیک شده به او،گام بردارد !!

سخنان روز پنج شنبه ۲۸فروردین ۱۴۰۴ "مهدی یونسی رستمی" استاندار مازندران  در نشست با اعضای شورای اداری مرکز استان(شهرستان ساری)  را باید نقطه پایانی انتظارات ،ابهامات و  مناقشات طرفین دعوا و موافقان و مخالفان علیه "محمدعلی نوبخت" فرماندار بجامانده از دولت سیزدهم  دانست.

ظاهراً این نشست به همین منظور ترتیب داده شده بود تا اجازه هیچ نوع خللی در روندکاری فرماندار مرکز استان در اداره امورجاری و تغییرات محتمل مدیران همسوتر و همراه تر با گفتمان دولت چهاردهم  داده نشود، حداقل نیروهایی که خود را منتسب به داخل این گفتمان می‌دانند از چنین اقدامی منع شوند.

نکات مهم اظهارات ایشان در این نشست را می‌توان چنین خلاصه کرد که؛ 
"ایشان باماهمراه و هماهنگ هستند.شب و روز نمی شناسد.دارای برنامه است.پیگیر و پرکار هست
 تا زمانی که من استاندار هستم، آقای نوبخت به عنوان فرماندار ساری به کار خودشان ادامه می‌دهند."

پرواضح است که این تصمیم مدبرانه و خردورزانه پس از بررسی ها،مطالعات و ارزیابی ها و مشورت با اهل نظر و مشاورین همسو با گفتمان دولت  انجام گرفته است. اگرچه پاره ای از مدیران و بخشداران تغییر داده شده دولت سیزدهم نسبت به این تصمیم ،به شدت واکنش هیجانی نشان داده اند امانباید مسائل شهرستان ساری را به این واکنش های زودگذر و ناپایدار و مرافعات بی حاصل  و انتظارات غیرممکن گره زد. به این فضاسازی ها نباید دامن داد و کش داد و خاصیت وفاق در همراه کردن عقلای جناحین است تا برمدار منطق هزینه-فایده عمل کرد.
 بالاخره کاری و حرکتی است که استاندار تصمیم‌گرفته  و شروع کرده و در قدم‌های اول نیز فرماندار ساری در زمان انتخابات(تیرماه ۱۴۰۳) نیز با همراهی برخی از مدیرانش در فرمانداری که راقم‌ سطور خود ناظر عینی بوده است، با بی طرفی، قانون را اجراکرده  است. البته می بایستی در همان زمان دوسه تن از بخشداران پرحاشیه را تغییر می داد که الان وقتش فرارسیده است!
 امادرعین حال نبایدبه افراد بازمانده از دولت گذشته که  توانمند و پاکدست و کاربلد در مدیریت اند، خیلی بدبین باشیم؛ با این حال ضروری است بر دامنه و وسعت توانایی‌های نیروهای خودمان در گفتمان وفاق بیفزاییم و از انفعال اجتناب کنیم .

شاید برای بخش هایی از جریان اصولگرا و جبهه انقلاب و حتی برخی از فعالین ستاد انتخاباتی دکتر پزشکیان در استان چنین حمایت صریحی دور از انتظار بود. تمام موارد گفته‌شده دقیق و صریح است. گره نزدن روند جاری امور مرکز استان (پیشانی استان مازندران) به مناقشات پیرامون رفتن و نرفتن فرماندار امر درستی است. البته چه بخواهیم و چه نخواهیم اعتماد مردم و سرمایه‌گذاران روی سرنوشت این تصمیم هوشمندانه حساب باز می‌کنند چون نتایج آن بر ارزیابی و هزینه و فایده سرمایه‌گذاری تاثیر مستقیم دارد.

پرهیز از افراط در خوشبینی یا بدبینی نیز در سیاست امر روشنی است. این گزاره از یک سو متوجه کسانی است که فکر می‌کنند ماجرا تمام شده، و از سوی دیگر در نقد کسانی است که می‌گویند قطعاً این روند ابقای مدیر دولت قبل با موانعی مواجه خواهد بود و شاید والی ارشد استان برای خوشنود کردن برخی از رجال سیاسی مرکز استان  آن را پذیرفته است.

در مورد متقن بودن این تصمیم نیز نظر استاندار خیلی صریح است؛ به عبارت دیگر وضعیت کنونی و مهمتر از آن وضعیت سیاسی  مرکز استان به دلیل مزایای نسبی محمدعلی نوبخت این تصمیم، که مبتنی بر اراده تمامی عقلای سیاسی است، مورد تایید قرار گرفته است. بعلاوه گام اول را هم بطور کامل و به درستی ،استاندار  تایید کرده‌است.

نکته بعدی هم پاسخ احتمالی و واکنش بعدی این اعتماد از سوی فرماندار  به جبهه حامیان دولت و گفتمان وفاق است و این نیز بسیار بدیهی است. همیشه باید محتاط بود و با درایت و نه خوش‌بینی به طرف اهالی سیاست نگریست ولی این امر باید همسو با نشان دادن اراده برای تصمیمی شرافتمندانه و  و مترقیانه در راه شکوفایی و بالندگی و شتاب گرفتن توسعه همه جانبه  در مرکز استان  باشد.محمدعلی نوبخت باید هشیارانه عمل کند و در پیشبردگفتمان دولت وفاق ،چینش و گزینش مدیران با رعایت اصل تفکیک قوا  در زمین دولت بازی کند نه در فضایی که دیگران نزدیک شده به او،گام بردارد!

محمدعلی نوبخت متولد ۱۳۶۰ و فرزند شهید محمدتقی نوبخت، دانش آموخته دکترای علوم سیاسی و متولد سروینه‌باغ ساری است که در کارنامه فعالیت وی مدیرکلی بازرسی و پاسخگویی به شکایات استانداری گلستان، مشاور استاندار گلستان، دبیر هیات بازرسی انتخابات، معاونت حراست راه آهن شمال کشور، بازرس ویژه رئیس جمهور در مازندران طی سال ۸۴ تا ۸۶ و کارشناس اداره کل اتباع استانداری مازندران عضو هسته‌ گزینش استانداری دیده می‌شود.

افزودن دیدگاه

دیدگاه ها